Tuesday, January 19, 2010

Antara 2 MUHAMMAD

Jawapan Kepada Kenapa Al-Fateh Hebat (copy from rijal82.blogspot.com)

post ni saje je coz nk review mende yg ust syaari pna explen tyme cramah sal sultan muhammad al-fateh..1 cramah yg mantop.sbb b4 ni pon xpna dgr cte sal bginda..hope after dis ade lg la crmah2 cmni ye..:)..dan thanx to kila coz klu ko xmtk tlong ritu ak agk mls nk carik point2 pntg..weee

"Wow, hebatnya Al-Fateh, tidak pernah meninggalkan tahajjud sejak dari aqil baligh"

"Wow, hebatnya Al-Fateh, mampu mencipta meriam Urban yang melumpuhkan pertahanan Byzantium"

"Wow, hebatnya Al-Fateh, menguasai 7 bahasa."

"Wow, hebatnya Al-Fateh, memindahkan 70 buah kapal dengan melalui bukit bukau."

Sindrom "WOW" atau hero-worshipping tidak memberikan faedah kepada generasi baru gerakan Islam. Apa yang dinyatakan "WOW" tersebut hanyalah "effects" kepada satu "real cause" yang lebih wajar untuk ditakjubi dan diteladani. Akar kehebatan Sultan Muhammad tidak akan diketahui tanpa pembacaan mendalam sumber-sumber muktamar mengenai Usmaniah itu sendiri.


Demikianlah kuasa SISTEM PENDIDIKAN ISLAM USMANIAH OLEH PARA ULAMA (muderrsi) mereka. Sistem yang sama tetapi telah diwajibkan ke atas pelbagai generasi kepimpinan Usmaniah yang berubah setiap zaman dan ketika.

“A student, MUST study ALL the sciences, since they complement each other in forming a single word." - Taskopruluzade Ahmed (Ottoman Encyclopaedist dan antara guru terbaik Usmaniah melalui kitabnya Shakaik al-Nu'maniya, sebuah kajian biografi dalam bahasa Arab mengenai 522 orang ulama besar Usmaniah)




Inilah sistem pendidikan menyeluruh kepada Sultan Muhammad al-Fateh. Jelas, beliau tidak menjadi hebat secara ‘kebetulan’, tetapi telah ‘dirancang’ dengan sistematik oleh para "muderris" Usmaniah.


 sdikit pndangan dari diri yg hina ini...


    assalamualaikum..saya rasa antara faktor lain, bginda merupakan seorang sufi yg hebat dan tidak pernah mnggalkan tahajud smenjak baligh..perlu kite tkan peranan sufi dalam kehidupan sbgai seorg muslim yg inginkan syurga Allah.Bak kata tuan guru nik aziz, Islam tidak lengkap jika tiada tasawwuf..dan ilmu tasawuf ni brkait rapat dgn konsep SQ yg ust terangkan haritu..bukankah kita pernah dgr kejayaan tokoh2 ulama sufi yg akbar seperti Syeikh Kadir Jailani yg mana xsilap saya, ade hadis nabi yg mnyebutkan kisah tntg dia.hadisnya lbih kurg cmni, akan datang, akan muncul seorang hamba Allah yg mampu untuk mengislamkan sebuah kaum scara sekaligus..hal ni dpt kita lihat dlm kisah syeikh ni yg menhidupkan org yg sudah mati slepas dicabar oleh seorg paderi..dialah kekasih Allah dan diangkat darjatnya sbgai ketua para awliya'Allah..Allahuyubarikfih..dan konsep Spiritual dalam ilmu tasawuf sgt hebat kesannya..ada ulama menyatakan bahawa, para wali Allah ini, Allah melipat2kan dunia baginya..bak kate tok gru sy,kalau setan tu boleh pergi dari hjung dunia ke hujung dunia dalam sekelip mata, tkkn manusia yg lg mulia daripadanya xboleh..jd sy brpendapat bahawa cara didikan yg diberikan oleh syeikh kpda sultan muhammad ini berteraskan penyucian rohani (tazkiyah) sehinggakan bginda mnjadi seorg sufi yg hebat..wallahua'lam

3 comments:

pu3_kila said...

welkem2...aku tau ko mmg maleh..hahaha..btw,thanx.

Hilmi said...

ala..kila amek ati ye komen post ak.hahah

pu3_kila said...

mne de weh...xyah nk amk ati ko tu..hahaha(beklah,pasni aku x komen pape)huhu...tp ni semua aku da bce trmsuk komen ko kat blog org tuh..hehe.